Friday, April 18, 2014

Roti naik/roti cheese

Akhirnya...hari ni tercapai jugak cita2 nak buat roti. Jumpa resepi ni kat fb (maap...sy lupa fb sape). Dah lama save kat dlm hp. Hari ni baru terasa nak buat.

Ini resepinya...

ROTI

BHN A:
300ml air suam
2 tbsp susu pekat manis
1 tbsp yis kering
1 biji telur
>> campurkan semua bhn. Tunggu sampai yis kembang/berbuih

BHN B:
500gm tepung roti/tepung gandum
3/4 cwn gula halus
1 tspn bread improver
1 tspn bread softener
>> gaul semua bhn dlm mangkuk besar kemudian masuk bhn A. Gaul rata

BHN C:
2 tbsp butter
1 tspn shortening
>> masukkan ke dlm adunan di atas

>>> uli sampai doh lembut & x melekat pd tgn (hahaha...yg iolss buat x jadi)
>>> masukkan ke dlm mangkuk yg dah disapu dgn minyak masak / olive oil
>>> tutup dgn kain & rehatkan sampai naik sekali ganda (-+ sejam)
>>> keluarkan. Tumbuk2 sampai leper. Keluarkan angin ( disbbkan iolls punya adunan melekat, tekan2 aje)
>>> bulat2kan doh, susun dlm loyang. Jarak2 kan. Loyang sapu marjerin dulu
(Iollss campakkan dlm loyang panjang2. Btk loaf)
>>> rehatkan lg -+ sejam lg. Nnt dian kembang lg & akan melekat 1 sm lain
>>> parutkan keju cheddar. Kalu xde keju sapu egg wash je ( kuning telur + susu segar)
>>> bakar pd suhu 160°c selama 20-25 minit

Hahaha....walaupun ada sedikit derhaka dgn resepi asal, alhamdulillah. Menjadi jugak!! Boleh la kalau nak makan sendiri. Kena byk berlatih & akan cuba search for a new recipe.

Saya xde cheese2 bagai tp saya ganti dgn kismis. Campur dalam adunan tp ltk sikit jek. Anak2 & hubby tak suka kismis ��

Nnt kwn2 cubalah yer!!

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...